• Одмор за проповедници 2018

  Во Лука 9:10 се вели дека Исус ги зеде своите ученици и отидоа да бидат насамо на едно пусто место до градот Витсаида. После напорната работа на учениците добро им […]

  Read more »
 • Spielmobil ( Шпилмобил) 2018

  Кога ќе се спомне зборот SPIELMOBIL (Шпилмобил) веќе на многумина им е јасно дека станува збор за дел од проектите на шаторската мисија на Евангелско методистичката црква, односно евангелското дело, […]

  Read more »
 • Комеморативна богослужба во сеќавање на Вилхелм и Хелене Науснер

  На 1 јули 2018 год. беше одржана комеморативна богослужба во сеќавање на  Вилхелм Науснер и неговата сопруга Хеле Науснер која беше негова поддршка и соработничка за време на неговата служба […]

  Read more »
 • Staunen 2018

  Европскиот Методистички фестивал Staunen, што во превод значи „да бидеш воодушевен“ (од Бог), се оддржа од 9-13 мај во градот Cuxhaven, Dünenhof – северна Германија. Темата гласеше: „Си ги поставил […]

  Read more »
 • 84 Провизорна годишна конференција за Р.Македонија и Р. Србија, Кисач, 12-15 април 2018

  Како и секоја година и ова 2018 година беше одржана Годишната конференција за Р. Србија и Р. Македонија овој пат во Кисач, Србија. На конференцијата беа присутни околу 50 делегати […]

  Read more »
 • ЕМЦ Скопје Велигден 2018

  Велигден 2018 год. во ЕМЦ Скопје

  И оваа година во ЕМЦ Скопје, имавме прекрасно време сеќавајќи се и прославувајќи го Христовото воскресение. Имавме исполнет викенд со прекрасни активности и заедништво за слава на Бог.   Вечерта […]

  Read more »
 • Заеднички младински час – ЕМЦ Колешино

  На 25. 03. 2018  младите од Евангелска црква и младите од Евангелско-методистичка црква повторно го имаа својот заеднички час во ЕМЦ Колешино. Темата на часот водена од Самуел Цеков беше […]

  Read more »
 • Музичка вечер во ЕМЦ Колешино

  Недела, 25 март во ЕМЦ Колешино беше организирана музичка вечер на која сите заинтересирани можеа да присуствуваат и да учествуваат. Целта на ваквите настани е луѓето да се запознаваат со […]

  Read more »
 • Дистриктна конференција 2018

  На 24 март во просториите на Мис Стон Центарот беше одржана овогодинашната Дистриктна конференција. Конференцијата ја водеше Суперинтендент Вилфрид Науснер, а свои извештаи дадоа Претседателот на Црковното претставништво Емил Заев, […]

  Read more »
 • Состанок на Извршниот одбор на Централната конференција

  Слушање – учење – растење заедно Од 8 до 11 март 2018 година, Извршниот комитет на Централната конференција на Централна и Јужна Европа се сретна во Будимпешта (Унгарија). Работата на […]

  Read more »

Spielmobil, ЕМЦ-Колешино 28.6-3.7. 2016

Прекрасно и незаборавно време заедно со дечињата на детскиот камп Spielmobil (Шпилмобил) кој се одржа во ЕМЦ Колешино од 28 Јуни до 03 Јули. Благодарност на Бог за неговиот благослов да се собереме во голем број деца и млади од Евангелско-методистичките цркви во Македонија.

Spielmobil

13445494_1161627307211974_5591009416128267772_nSpielmobil (Шпилмобил) ќе се одржи во ЕМЦ- Колешино од 28.06. 2016 до 03.07.2016.
Овој детски камп е од отворен карактер за деца до 15 години и секој кој сака може да дојде и да биде во заедништво со децата и младите од ЕМЦ Македонија.

Темата на овој детски камп е: „Господ е мојата тврдина, моја крепост и мој спасител“ 2 Сам. 22:2.
Нека Бог го води овој детски камп и биде за благослов на сите.

KРМ – Team building

Комисијата за работа со млади (КРМ) која е одговорна за работата со млади во ЕМЦ Македонија, организира обука на тема: „Управување со волонтери“. Покрај едукативниот дел од програмата, младите времето го исполнија со песни за славење на Бога, дружење и кратка прошетка.

Средба на жените од Моноспитово и Скопје

Недела, 29 мај, 10 жени од заедницата од Моноспитово беа на еднодневна посета на заедницата и жените во Скопје. Еве едно кратко резиме на тоа што се случуваше.

Почнувајќи го неделниот ден со утринската неделна богослужба, сите заедно, жени и мажи, млади и деца го славевме нашиот Господ. Жените од Моноспитово со песни ги поздравија домакините кои со сето срце и топло не пречекаа и угостија. На богослужбата беа присутни и нашиот суперинтендент, кој ни послужи и со слово, и неговата сопруга. По заедничкото време на дружење после богослужбата, некои жени беа одведени на прошетка во непосредна близина на црквата, што значи на еден мал круг низ центарот на главниот град. Тоа беше вистинска можност за некои жени, бидејќи многумина за првпат имаа можност да го посетат Скопје. „Благодарност до Бог за оваа можност“ - велат тие. Откако се собраа назад сите жени, мораме да признаеме и неколку браќа 🙂 кои помогнаа оваа средба да биде овозможена, заедно ручавме во црквата. Ручекот го поминавме јадејќи, но и разговарајќи си една со друга, само за време на десертот молчевме, бидејќи слатките и колачите што жените од Скопје ги беа приготвиле за нас, гостите, ни го одзедоа вниманието, на кратко. 🙂 По вкусниот ручек, се упативме на Водно, да го разгледаме Скопје од високо, а и да го размрдаме јадењето малку. Не се качивме пешки, немаше меѓу нас ентузијасти, а и сите не интересираше какво е чувството да се возиш со жичара. Беше многу интересно. Или барем за некој. 🙂 Но, како и да е сите успешно успеавме да се собереме горе, кај крстот. Таму беше вистинско уживање, сонце, но и ветре да не разладува. Некои жени најдоа ладовинка под една куќарка, па испоседнаа и почнаа да пејат. Пристапуваа луѓе и прашуваа, кои сме, што сме, зошто сме собрани. На тоа одговараа жените - „сестри сме“ и заедно Го славиме Бог. Па некои пееја заедно со нив, некои само лубопитно гледаа. Откако се собравме сите заедно повторно пред крстот, каде што некои од нашите сестри, заедно со браќата седеа, продолжија песните. Таму имаше и некои други луѓе што кажуваа дека се христијани, па имавме и мала дискусија со нив. Кога времето за враќање назад дојде, сите повторно се возевме со жичарата, овојпат со помалку страв. 🙂 Се вративме во црквата, но не бевме изморени, туку напротив, со уште поголема сила и радост ги зедовме песнарките и продолживме со славење. Овојпат имавме и инструменти. Неколкуте браќа, не останаа без работа. 🙂 Верувам дека и тие заедно со нас се радуваа на заедништвото што го доживувавме во тие моменти. Тука беа и деца, а и младите, кои помагаа околу организацијата цело време. Овде повторно ни се придружија и суперинтендентот и сопругата негова, која, иако спречена поради македонскиот јазик, цело време во својот дух ги подржуваше жените на свој сопствен начин. Прекрасно заедништво. Сите заедно, како вистинско Божјо семејство, а сето тоа предизвикано од жените! Од сакањето да се видат. Да се прашаат, што се, како се. Од ова можеме да разбереме и нешто друго. Ова ни кажува колку голема е улогата на жената во црквата. Да го собира семејството заедно! А, тоа во денешно време не е лесно, да признаеме. Но, Бог, кој ни дава сила да дишеме, ни дава сила да ги извршуваме и сите други служби.

Дојде и време да тргнеме повторно на пат за дома. Се испративме со бакнежи и прегратки и срца полни со убавини, а испразнети од секојдневни грижи кои ни натежнуваат.Домаќините ги оставивме можеби со малку работа после нас, но тоа никогаш не е тешко кога срцата ни се на место. А им ветивме дека за овој убав ден ќе им се одолжиме. Ете, такво е искуството со Бог!

Евангелизација ЕМЦ- Битола

Оваа година е јубилејна за нашата црква во Битола, бидејќи 1886 е изградена првата Евангелска црква во Битола каде што најмалку еднаш во годината се проповедало и поучувало за воскресението на нашиот Господ и Спасител Исус Христос.
Оваа година во сабота, недела и понеделник имавме три свечени Богослужби на кои учествуваа покрај домаќините во саботата, во неделата сестра Нада Шаманова, братот Никола Јованоски и младите од ЕМЦ-Прилеп. Потоа во понеделникот братот Лазе Танчев, братот Дејан Василев и дел од хорот во ЕМЦ-Скопје. Делевме трактати и пеевме песни со гитара на широк сокак во центарот на Битола.
Имавме прилика после Богослужбите да сретнеме и запознаеме неколку нови лица, иако беше доста дождливо за време на некои од Богослужбите. Темата на овие Богослужби беше: Блажени се тие кои не виделе а поверувале дека Исус воскресна од мртвите. Блазеси им на тие кои не го бараат живиот меѓу мртвите и за кои Господ е Исус и денес сеуште.
Благодарност на Бога за сите кои се молеа и кои на различни начини помогнаа да се реализираат овие Богослужби за слава на Бога но и за други да бидат придобиени за славата Божја. Господ Исус е ист вчера денес и засекогаш.
Мирче и Мери Танчеви

Годишна конференција 2016- Падина,Србија

Од 7 до 10 април во Падина, Србија се одржа и 82 Провизорна годишна конференција на која беа присутни епископот Патрик Штрајф, суперинтендентите Вилфрид Науснер и Ана Палиќ-Кунчак, делегати од Македонија и Србија, како и делегат од јужногерманската конференција Уве Засовски и двајца делегати од Албанија, Ригелс Касмолари и Мустафа Исуфи. Присутни беа и гости од Америка кои се во посета на Падина, а еден од нив Курт Мек Кии зеде и учество во програмата со проповед.

Семинар за млади

Еднодневен семинар за млади беше одржан во сабота 25. март во ЕМЦ-Радовиш. Темата на семинарот: „Мислете на небесното, а не на земното“ ја водеше Марјан Димов. На семинарот присуствуваа околу 20 млади од цела Македонија.

Годишна конференција 7-10 април 2016

Hristos u nama kao naš Život i Snaga.

Mnogi verni su dugo živeli u nekom iskustvu sa Hristom kao Vođom i Pomagačem, ali nikad nisu shvatili šta ovo drugo znači: Hristos u meni, moj život i moja snaga. Ali to je ono što Apostol Pavle naziva velikom tajnom evanđelja, tajnom koja je bila skrivena od vremena i naraštaja, ali je sada objavljena; tajna Božijeg naroda o kome kaže: „Kako je bogata slava ove tajne, Hristos u vama.“ Bogatstvo i slava našega Boga na nebu se pokazuje u tome što Bog želi da Hristos, Njegov Sin, živi u nama. Shvatimo to sada – ne tražimo mali blagoslov ili početak blagoslova, nego otvorimo ceo svoj život sili Isusa Hrista koja je u nama, koja upravlja nama, i koja nas posvećuje. Hristos je sila Božija, i mi tražimo da primimo više od Hrista, mi želimo celoga Hrista, želimo da nam se Hristos otkrije Duhom Svetim; i onda će Božija sila da radi u nama i kroz nas.


Програма ГК-2016

СМД- ЕМЦ Струмица

На Светскиот молитвен ден на жените во Струмица, на програмата која беше припремена од жените од христијанските цркви, присуствуваа повеќе од 100 жени.

 

1 6 7 8 9