• 84 Провизорна годишна конференција за Р.Македонија и Р. Србија, Кисач, 12-15 април 2018

  Како и секоја година и ова 2018 година беше одржана Годишната конференција за Р. Србија и Р. Македонија овој пат во Кисач, Србија. На конференцијата беа присутни околу 50 делегати […]

  Read more »
 • ЕМЦ Скопје Велигден 2018

  Велигден 2018 год. во ЕМЦ Скопје

  И оваа година во ЕМЦ Скопје, имавме прекрасно време сеќавајќи се и прославувајќи го Христовото воскресение. Имавме исполнет викенд со прекрасни активности и заедништво за слава на Бог. Вечерта на […]

  Read more »
 • Заеднички младински час – ЕМЦ Колешино

  На 25. 03. 2018  младите од Евангелска црква и младите од Евангелско-методистичка црква повторно го имаа својот заеднички час во ЕМЦ Колешино. Темата на часот водена од Самуел Цеков беше […]

  Read more »
 • Музичка вечер во ЕМЦ Колешино

  Недела, 25 март во ЕМЦ Колешино беше организирана музичка вечер на која сите заинтересирани можеа да присуствуваат и да учествуваат. Целта на ваквите настани е луѓето да се запознаваат со […]

  Read more »
 • Дистриктна конференција 2018

  На 24 март во просториите на Мис Стон Центарот беше одржана овогодинашната Дистриктна конференција. Конференцијата ја водеше Суперинтендент Вилфрид Науснер, а свои извештаи дадоа Претседателот на Црковното претставништво Емил Заев, […]

  Read more »
 • Состанок на Извршниот одбор на Централната конференција

  Состанок на Извршниот одбор на Централната конференција Слушање – учење – растење заедно Од 8 до 11 март 2018 година, Извршниот комитет на Централната конференција на Централна и Јужна Европа […]

  Read more »
 • Окружна конференција Моноспитово

  На 03.03. 2018 се одржа овогодинешната Окружна конференција во ЕМЦ Моноспитово. Конференцијата беше водена од Суперинтендент Вилфрид Науснер, а присуствуваа членовите на одборот како и други членови на црквата. Се […]

  Read more »
 • Окружна конференција Муртино

  На 13 февруари 2018 со почеток во 18:00 часот беше одржана окружна конференција во ЕМЦ Муртино. Конференцијата ја водеше Суперинтендентот Вилфрид Науснер, а беа присутни околу 12 членови на одборот. […]

  Read more »
 • Семинар за теолошко образование

  На 10.02 2018 во ЕМЦ Муртино беше одржан еднодневен семинар за теолошко образование на лаички проповедници и соработници. Темата на семинарот беше: „Учењето на Евангелско-методистичката црква“. Предавач: Суперинтендент Вилфрид Наузнер […]

  Read more »
 • Екуменски средби во Скопје

  Овогодишната молитвена осмина за единство на христијаните се одржа: Во Католичка црква во Скопје на 21.01; во Евангелско Методистичка црква на 22.01; во православната црква Св. Петка на 23.01.2018 год. […]

  Read more »

Заврши праксата на Димитар Јаневски во ЕМЦ Моноспитово

На 28.08.2016 година одборот на ЕМЦ Моноспитово се состана на инцијатива на суперинтендентот Вилфрид Науснер за да ја дискутира едногодишната пракса на Димитар Јаневски и препораката за неговото понатамошно служење. Членовите на одборот изразија позитивни критики кон едногодишното служење на Димитар во ЕМЦ Моноспитово. Со тоа ја одобрија и неговота понатамошна служба. Димитар својата служба ќе ја продолжи во ЕМЦ Муртино на 23.10.2016 кога и официјално ќе биде претставен на заедницата од старна на суперинтендентот.

img_1011

Младински состанок ЕМЦ-Муртино

Бог ни даде можност, во нашата заедница во Муртино да имаме младински собир на кој младите заедно го славеа Бога и се поткрепија со духовно слово. Темата на овој состанок беше „Испитување и искушенија“ со стихот од Јаков 1:2 „Радувајте се, браќа мои, кога ќе паднете во разни искушенија“. Навистина Бог го водеше ова заедништво и го благослови овој младински состанок. Сѐ е за Негова слава.

Почина епископот Франц В. Шефер

Четврток, 14 јули 2016, пензионираниот епископ Франц В. Шефер (Franz W. Schäfer) беше повикан од Бог. 

Јавна благодарствена служба во чест на починатиот епископ ќе се одржи во понеделник, 8 август 2016 во 14:00 часот во црквата Фрауминстер (Fraumünster) во Цирих.

Во прилог можете да го најдете извештајот од епископот Патрик Штрајф на англиски јазик.

Bishop Franz W. Schäfer

Четврток, 14 јули 2016, пензионираниот епископ Франц В. Шефер (Franz W. Schäfer) беше повикан од Бог. 

Јавна благодарствена служба во чест на починатиот епископ ќе се одржи во понеделник, 8 август 2016 во 14:00 часот во црквата Фрауминстер (Fraumünster) во Цирих.

Во прилог можете да го најдете извештајот од епископот Патрик Штрајф на англиски јазик.

Bishop Franz W. Schäfer

Spielmobil, ЕМЦ-Колешино 28.6-3.7. 2016

Прекрасно и незаборавно време заедно со дечињата на детскиот камп Spielmobil (Шпилмобил) кој се одржа во ЕМЦ Колешино од 28 Јуни до 03 Јули. Благодарност на Бог за неговиот благослов да се собереме во голем број деца и млади од Евангелско-методистичките цркви во Македонија.

Spielmobil

13445494_1161627307211974_5591009416128267772_nSpielmobil (Шпилмобил) ќе се одржи во ЕМЦ- Колешино од 28.06. 2016 до 03.07.2016.
Овој детски камп е од отворен карактер за деца до 15 години и секој кој сака може да дојде и да биде во заедништво со децата и младите од ЕМЦ Македонија.

Темата на овој детски камп е: „Господ е мојата тврдина, моја крепост и мој спасител“ 2 Сам. 22:2.
Нека Бог го води овој детски камп и биде за благослов на сите.

KРМ – Team building

Комисијата за работа со млади (КРМ) која е одговорна за работата со млади во ЕМЦ Македонија, организира обука на тема: „Управување со волонтери“. Покрај едукативниот дел од програмата, младите времето го исполнија со песни за славење на Бога, дружење и кратка прошетка.

Средба на жените од Моноспитово и Скопје

Недела, 29 мај, 10 жени од заедницата од Моноспитово беа на еднодневна посета на заедницата и жените во Скопје. Еве едно кратко резиме на тоа што се случуваше.

Почнувајќи го неделниот ден со утринската неделна богослужба, сите заедно, жени и мажи, млади и деца го славевме нашиот Господ. Жените од Моноспитово со песни ги поздравија домакините кои со сето срце и топло не пречекаа и угостија. На богослужбата беа присутни и нашиот суперинтендент, кој ни послужи и со слово, и неговата сопруга. По заедничкото време на дружење после богослужбата, некои жени беа одведени на прошетка во непосредна близина на црквата, што значи на еден мал круг низ центарот на главниот град. Тоа беше вистинска можност за некои жени, бидејќи многумина за првпат имаа можност да го посетат Скопје. „Благодарност до Бог за оваа можност“ - велат тие. Откако се собраа назад сите жени, мораме да признаеме и неколку браќа 🙂 кои помогнаа оваа средба да биде овозможена, заедно ручавме во црквата. Ручекот го поминавме јадејќи, но и разговарајќи си една со друга, само за време на десертот молчевме, бидејќи слатките и колачите што жените од Скопје ги беа приготвиле за нас, гостите, ни го одзедоа вниманието, на кратко. 🙂 По вкусниот ручек, се упативме на Водно, да го разгледаме Скопје од високо, а и да го размрдаме јадењето малку. Не се качивме пешки, немаше меѓу нас ентузијасти, а и сите не интересираше какво е чувството да се возиш со жичара. Беше многу интересно. Или барем за некој. 🙂 Но, како и да е сите успешно успеавме да се собереме горе, кај крстот. Таму беше вистинско уживање, сонце, но и ветре да не разладува. Некои жени најдоа ладовинка под една куќарка, па испоседнаа и почнаа да пејат. Пристапуваа луѓе и прашуваа, кои сме, што сме, зошто сме собрани. На тоа одговараа жените - „сестри сме“ и заедно Го славиме Бог. Па некои пееја заедно со нив, некои само лубопитно гледаа. Откако се собравме сите заедно повторно пред крстот, каде што некои од нашите сестри, заедно со браќата седеа, продолжија песните. Таму имаше и некои други луѓе што кажуваа дека се христијани, па имавме и мала дискусија со нив. Кога времето за враќање назад дојде, сите повторно се возевме со жичарата, овојпат со помалку страв. 🙂 Се вративме во црквата, но не бевме изморени, туку напротив, со уште поголема сила и радост ги зедовме песнарките и продолживме со славење. Овојпат имавме и инструменти. Неколкуте браќа, не останаа без работа. 🙂 Верувам дека и тие заедно со нас се радуваа на заедништвото што го доживувавме во тие моменти. Тука беа и деца, а и младите, кои помагаа околу организацијата цело време. Овде повторно ни се придружија и суперинтендентот и сопругата негова, која, иако спречена поради македонскиот јазик, цело време во својот дух ги подржуваше жените на свој сопствен начин. Прекрасно заедништво. Сите заедно, како вистинско Божјо семејство, а сето тоа предизвикано од жените! Од сакањето да се видат. Да се прашаат, што се, како се. Од ова можеме да разбереме и нешто друго. Ова ни кажува колку голема е улогата на жената во црквата. Да го собира семејството заедно! А, тоа во денешно време не е лесно, да признаеме. Но, Бог, кој ни дава сила да дишеме, ни дава сила да ги извршуваме и сите други служби.

Дојде и време да тргнеме повторно на пат за дома. Се испративме со бакнежи и прегратки и срца полни со убавини, а испразнети од секојдневни грижи кои ни натежнуваат.Домаќините ги оставивме можеби со малку работа после нас, но тоа никогаш не е тешко кога срцата ни се на место. А им ветивме дека за овој убав ден ќе им се одолжиме. Ете, такво е искуството со Бог!

Евангелизација ЕМЦ- Битола

Оваа година е јубилејна за нашата црква во Битола, бидејќи 1886 е изградена првата Евангелска црква во Битола каде што најмалку еднаш во годината се проповедало и поучувало за воскресението на нашиот Господ и Спасител Исус Христос.
Оваа година во сабота, недела и понеделник имавме три свечени Богослужби на кои учествуваа покрај домаќините во саботата, во неделата сестра Нада Шаманова, братот Никола Јованоски и младите од ЕМЦ-Прилеп. Потоа во понеделникот братот Лазе Танчев, братот Дејан Василев и дел од хорот во ЕМЦ-Скопје. Делевме трактати и пеевме песни со гитара на широк сокак во центарот на Битола.
Имавме прилика после Богослужбите да сретнеме и запознаеме неколку нови лица, иако беше доста дождливо за време на некои од Богослужбите. Темата на овие Богослужби беше: Блажени се тие кои не виделе а поверувале дека Исус воскресна од мртвите. Блазеси им на тие кои не го бараат живиот меѓу мртвите и за кои Господ е Исус и денес сеуште.
Благодарност на Бога за сите кои се молеа и кои на различни начини помогнаа да се реализираат овие Богослужби за слава на Бога но и за други да бидат придобиени за славата Божја. Господ Исус е ист вчера денес и засекогаш.
Мирче и Мери Танчеви

Годишна конференција 2016- Падина,Србија

Од 7 до 10 април во Падина, Србија се одржа и 82 Провизорна годишна конференција на која беа присутни епископот Патрик Штрајф, суперинтендентите Вилфрид Науснер и Ана Палиќ-Кунчак, делегати од Македонија и Србија, како и делегат од јужногерманската конференција Уве Засовски и двајца делегати од Албанија, Ригелс Касмолари и Мустафа Исуфи. Присутни беа и гости од Америка кои се во посета на Падина, а еден од нив Курт Мек Кии зеде и учество во програмата со проповед.

Семинар за млади

Еднодневен семинар за млади беше одржан во сабота 25. март во ЕМЦ-Радовиш. Темата на семинарот: „Мислете на небесното, а не на земното“ ја водеше Марјан Димов. На семинарот присуствуваа околу 20 млади од цела Македонија.

1 5 6 7 8