Четврта светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог

14908334_1376886578991316_5746632931988042637_n-collageОд 3 до 5 ноември, во Битола, се одржа „четврта светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог“ на тема: „Миграцијата и предизвикот на интеграцијата преку дијалог помеѓу религиите и културите“ организирана од Министерството за култура на Р.Македонија. Истата започна уште во 2003 по иницијатива на тогашниот претседател на Р.М. Борис Трајковски. На оваа конференција присуствуваа ерски водачи и политичари од земјата и странство. Обраќање имаа претседателот на Р.Македија, Ѓорге Иванов, министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска, водачите на православната и католичката црква и претставник на еврејската заедница, како и нашиот суперинтендент Вилфрид Науснер. Други делегати од ЕМЦ кои присуствуваа, а некои од нив земаа и учество во програмата, беа: Михаил Цеков, Марјан Димов, Лазо Танчев и Даниела Стоилкова од Македонија, понатаму: Михаил и Аса Науснер од Германија, Јорг Нидерер од Швајцарија, Михаил Стефанов од Бугарија и Пол Мојзес од Америка.

Евангелизација-ЕМЦ Моноспитово

Од 27 – 30 октомври 2016 година во Моноспитово се одржа Евангелизација водена од пастор Новица Бранков од Србија придружуван од Душан Тордај и Борис Фазекаш. Темите на кој зборуваше беа: -Од каде се страдањата во нашиот живот? – Преобразени преку неволјите! -Срце кое се одалечило од Бог- знаци. – Што е најважно? Програмата беше збогатена со песни благодарение на музичката група на ЕМЦ. Евангелизацијата беше едно прекрасно освежување за нашите души.
dsc_2361dsc_2334dsc_2347dsc_2342dsc_2376

Состанок на координатори

14853229_10206885408327133_3947650350419794752_oОд 28 до 30 октомври во Падина, Србија, беше одржан состанок на координаторите на програмата- „Во мисија заедно“. Кординаторите од Полска, Чешка, Словачка, Унгарија, Романија, Србија, Бугарија и Македонија, заедно со одговорните лица од Европа и Америка се состанаа да ја разгледат работата во изминатава година, заедно да ги споделат успесите и тешките моменти во остварувањето на програмата, како и да ги договарат програмата и подготовките за Самитот кој ќе биде одржан следната година во Прага, Чешка.

Свечена богослужба во ЕМЦ Муртино

На 23 октомври во ЕМЦ Муртино беше одржана свечена богослужба по повод поставувањето на Димитар Јаневски за понатамошна служба. Богослужбата ја водеа локалниот проповедник Славчо Азманов и суперинтендентот Вилфрид Науснер, како и надзорниот проповедник Марјан Димов. После богатата програма следеше и добредојде кое заедницата го подготви за новиот член.

p1070657

Одмор на проповедници со фамилиите

img_1164За прв пат Пасторите од Евангелско Методистичка Црква во Македонија заедно со нивните семејства имаа можност да имат заедништво, да се дружат заедно, да разговарат, да се изградуват и одмарaат. Собирот беше од 20 до 22 октомври во хотел Бел Камен кој се наоѓа на планината Плачковица над градот Радовиш.

Младински состанок

12 и 13 ноември.
ЕМЦ Скопје.
Темата на состанокот: On-line живот.
Возрасна група: 16 до 27 години.
За повеќе информации обратете се на одговорните за млади во заедницата.

Евангелизација во ЕМЦ Моноспитово

14787553_1386641798015189_395173342_o

 

„На животот му е потребна надеж! Дали верата може да помогне?“ гласи темата на која ќе проповеда Новица Бранков, проповедник во ЕМЦ Нови Сад, Србија. Повелете да слушнете размислувања темелени на Библијата на некои од најчестите прашања!

27-30 октомври, ЕМЦ Моноспитово, 18 часот

Предавања за бракот

Што не поучува Библијата за бракот? За сите оние кои се во брак и за сите што планираат да влезат во брак, нтерактивни предавања на темата, секоја среда во ЕМЦ Моноспитово. Повелете!

Семинар за водители на деца и млади

Од 7 до 9 октомври беше организиран семинар за водители на деца и млади. Околу 30 млади луѓе од заедниците на ЕМЦ Македонија беа присутни и зедоа учество. Семинарот се одржа во Мис Стон центарот во Струмица.
Потребата да се даде некаков правец и помош на овие млади луѓе во нивната работа доведе до овој семинар. Поканет за оваа кратка обука беше Лукас Фанхаузер од заедницата во Зофинген, Швајцарија. Тридневните предавања беа од голема полза и надоградба за сите учесници.

1 4 5 6 7 8 9