• Состанок на комисиите за работа со деца и млади

  На 25 јуни 2017 година двете комисии одржаа заеднички состанок во ЕМЦ Муртино, со цел да споделат искуства од кампови и фидбек од Шпилмобил, како и да разговараат за можни […]

  Read more »
 • Венчавка на Дејан и Ревека

  На 24.06.2017 нашиот млад проповедник во образование Дејан Василев и неговата избраничка Ревека Митева кажаа ДА и пред Бог ги дадоа своите завети за нивната љубов и грижа се додека […]

  Read more »
 • Шпилмобил 2017

  Оваа година Шпилмобил траеше од 10 до 17 јуни и гостуваше во заедниците во Моноспитово и Скопје. И оваа година искуството беше прекрасно. Да се биде таму, да се игра, […]

  Read more »
 • Еднодневна прошетка за деца.

  Комисијата за работа со деца организираше еднодневна прошетка за сите деца во Скопје на 4 јуни 2017. Прошетката започна со посета на утринската богослужба во Скопје и потоа по забавниот […]

  Read more »
 • Жените од Скопје во посета на жените во Моноспитово

  На 28.05.2019 жените од Скопје беа во посета на жените во Моноспитово, и заедничка посета на Мокринските извори и Колешинските водопади дружејќи се и славејќи го Бога.

  Read more »
 • Мајчин ден – ЕМЦ Моноспитово

  Во ЕМЦ Моноспитово беше одржана богослужба по повод „Мајчин ден“. Целосната програма беше организирана од жените. Проповедаше Верица Димова на тема „Влијателни мајки“.

  Read more »
 • Мајчин ден – ЕМЦ Струмица

  На 14.05.2017 година се одржа Богослужба по повод денот на мајката – „Мајчин ден”. Словото беше проповедано од Павлина Манавска и од Лила Баловски а исто така можевме да се […]

  Read more »
 • 1 мај-собир

  По повод првомајскиот празник беа одржани два собира. Едниот собир беше за млади до 27 години во ЕМЦ Муртино, а другиот за сите возрасни почнувајќи од 28 години, како и […]

  Read more »
 • Годишна конференција 2017- ЕМЦ Муртино

  Од 6 до 9 април, 2017 година, во ЕМЦ Муртино се одржа и 83-та Годишна конференција на која беа присутни околу 50 делегати од Р. Србија и Р.Македонија, како и […]

  Read more »
 • Окружна конференција – Моноспитово

  На 2 март 2017 година беше одржана уште една окружна конференција во Моноспитово. Се разгледаа записниците од сите одговорни лица. Се потврдија некои одлуки и беше избран одбор кој ќе […]

  Read more »
 • Светски Молитвен Ден на жените

    Жените од Македонија се поканети да земат учество и во овој Светски молитвен ден кој е посветен на жените од Филипините на тема: „Неправеден ли сум кон вас?“. Дојдете […]

  Read more »
 • Еднодневна екскурзија за деца и млади – Пониква

  На 12.2. 2017 деца и млади од повеќе заедници од Македонија заеднички имаа можност да учествуваат во неделната богослужба во ЕМЦ Кончани. После богослужбата сите заедно остатокот од денот го […]

  Read more »
 • Богослужба со Жан Иванов – ЕМЦ Струмица

  Во недела 12.02 ја имавме можноста Жан Иванов да ни послужи со словото Господово.Тој сега живее со своето семејство во Хановер, Германија каде е лаички проповедник инаку потекнува од ЕМЦ-Струмица […]

  Read more »
 • Новогодишнен собир

  Околу 40-тина млади од нашите заедници во Р. Македонија и Р. Србија избраа за дочекот на Новата година 2017-та да поминат благословено време во заедницата во ЕМЦ Падина. Оние кои […]

  Read more »
 • Четврта светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог

  Од 3 до 5 ноември, во Битола, се одржа „четврта светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог“ на тема: „Миграцијата и предизвикот на интеграцијата преку дијалог помеѓу религиите и културите“ […]

  Read more »
 • Евангелизација-ЕМЦ Моноспитово

  Од 27 – 30 октомври 2016 година во Моноспитово се одржа Евангелизација водена од пастор Новица Бранков од Србија придружуван од Душан Тордај и Борис Фазекаш. Темите на кој зборуваше […]

  Read more »
 • Состанок на координатори

  Од 28 до 30 октомври во Падина, Србија, беше одржан состанок на координаторите на програмата- „Во мисија заедно“. Кординаторите од Полска, Чешка, Словачка, Унгарија, Романија, Србија, Бугарија и Македонија, заедно […]

  Read more »
 • Свечена богослужба во ЕМЦ Муртино

  На 23 октомври во ЕМЦ Муртино беше одржана свечена богослужба по повод поставувањето на Димитар Јаневски за понатамошна служба. Богослужбата ја водеа локалниот проповедник Славчо Азманов и суперинтендентот Вилфрид Науснер, […]

  Read more »
 • Одмор на проповедници со фамилиите

  За прв пат Пасторите од Евангелско Методистичка Црква во Македонија заедно со нивните семејства имаа можност да имат заедништво, да се дружат заедно, да разговарат, да се изградуват и одмарaат. […]

  Read more »
 • Семинар за водители на деца и млади

  Од 7 до 9 октомври беше организиран семинар за водители на деца и млади. Околу 30 млади луѓе од заедниците на ЕМЦ Македонија беа присутни и зедоа учество. Семинарот се […]

  Read more »

Богослужба со Жан Иванов – ЕМЦ Струмица

Во недела 12.02 ја имавме можноста Жан Иванов да ни послужи со словото Господово.Тој сега живее со своето семејство во Хановер, Германија каде е лаички проповедник инаку потекнува од ЕМЦ-Струмица каде многу години се залагаше за работата со млади. Темата беше „Божјиот прекрасен пат“ со стиховите од Исаија 55:6-12. Неговата проповед се состоеше од следните тези: -Искуството со Бог -Барајќи го Господа -Патот Божји/Пат на животот -Улогата моја во Божјиот план -Едноставноста на словото Господово -Радоста да се биде со Бог После Богослужбата сите беа поканети на разговор и дружење со чај и колачи.

Read more

Новогодишнен собир

Околу 40-тина млади од нашите заедници во Р. Македонија и Р. Србија избраа за дочекот на Новата година 2017-та да поминат благословено време во заедницата во ЕМЦ Падина. Оние кои веќе биле, знаат какво спокојно и пријатно место е тоа. Темата беше: „Те молам, почекај!“. На истата, имавме две предавања од проповедниците Новица Бранков кој зборуваше на подтемата „Те молам, почекај!“ и Владимир Фазекаш кој зборуваше на подтемата „Бог може и Бог сака!“, а помеѓу нив имавме славење со нивниот бенд и многу интересни и забавни игри.  

Read more

Четврта светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог

Од 3 до 5 ноември, во Битола, се одржа „четврта светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог“ на тема: „Миграцијата и предизвикот на интеграцијата преку дијалог помеѓу религиите и културите“ организирана од Министерството за култура на Р.Македонија. Истата започна уште во 2003 по иницијатива на тогашниот претседател на Р.М. Борис Трајковски. На оваа конференција присуствуваа ерски водачи и политичари од земјата и странство. Обраќање имаа претседателот на Р.Македија, Ѓорге Иванов, министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска, водачите на православната и католичката црква и претставник на еврејската заедница, како и нашиот суперинтендент Вилфрид Науснер. Други делегати од ЕМЦ кои присуствуваа, а некои […]

Read more

Евангелизација-ЕМЦ Моноспитово

Од 27 – 30 октомври 2016 година во Моноспитово се одржа Евангелизација водена од пастор Новица Бранков од Србија придружуван од Душан Тордај и Борис Фазекаш. Темите на кој зборуваше беа: -Од каде се страдањата во нашиот живот? – Преобразени преку неволјите! -Срце кое се одалечило од Бог- знаци. – Што е најважно? Програмата беше збогатена со песни благодарение на музичката група на ЕМЦ. Евангелизацијата беше едно прекрасно освежување за нашите души.

Read more

Состанок на координатори

Од 28 до 30 октомври во Падина, Србија, беше одржан состанок на координаторите на програмата- „Во мисија заедно“. Кординаторите од Полска, Чешка, Словачка, Унгарија, Романија, Србија, Бугарија и Македонија, заедно со одговорните лица од Европа и Америка се состанаа да ја разгледат работата во изминатава година, заедно да ги споделат успесите и тешките моменти во остварувањето на програмата, како и да ги договарат програмата и подготовките за Самитот кој ќе биде одржан следната година во Прага, Чешка.

Read more

Свечена богослужба во ЕМЦ Муртино

На 23 октомври во ЕМЦ Муртино беше одржана свечена богослужба по повод поставувањето на Димитар Јаневски за понатамошна служба. Богослужбата ја водеа локалниот проповедник Славчо Азманов и суперинтендентот Вилфрид Науснер, како и надзорниот проповедник Марјан Димов. После богатата програма следеше и добредојде кое заедницата го подготви за новиот член.

Read more

Одмор на проповедници со фамилиите

За прв пат Пасторите од Евангелско Методистичка Црква во Македонија заедно со нивните семејства имаа можност да имат заедништво, да се дружат заедно, да разговарат, да се изградуват и одмарaат. Собирот беше од 20 до 22 октомври во хотел Бел Камен кој се наоѓа на планината Плачковица над градот Радовиш.

Read more

Младински состанок

12 и 13 ноември. ЕМЦ Скопје. Темата на состанокот: On-line живот. Возрасна група: 16 до 27 години. За повеќе информации обратете се на одговорните за млади во заедницата.

Read more

Евангелизација во ЕМЦ Моноспитово

  „На животот му е потребна надеж! Дали верата може да помогне?“ гласи темата на која ќе проповеда Новица Бранков, проповедник во ЕМЦ Нови Сад, Србија. Повелете да слушнете размислувања темелени на Библијата на некои од најчестите прашања! 27-30 октомври, ЕМЦ Моноспитово, 18 часот

Read more
1 2 3 4 5 6