Четврта светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог

14908334_1376886578991316_5746632931988042637_n-collageОд 3 до 5 ноември, во Битола, се одржа „четврта светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог“ на тема: „Миграцијата и предизвикот на интеграцијата преку дијалог помеѓу религиите и културите“ организирана од Министерството за култура на Р.Македонија. Истата започна уште во 2003 по иницијатива на тогашниот претседател на Р.М. Борис Трајковски. На оваа конференција присуствуваа ерски водачи и политичари од земјата и странство. Обраќање имаа претседателот на Р.Македија, Ѓорге Иванов, министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска, водачите на православната и католичката црква и претставник на еврејската заедница, како и нашиот суперинтендент Вилфрид Науснер. Други делегати од ЕМЦ кои присуствуваа, а некои од нив земаа и учество во програмата, беа: Михаил Цеков, Марјан Димов, Лазо Танчев и Даниела Стоилкова од Македонија, понатаму: Михаил и Аса Науснер од Германија, Јорг Нидерер од Швајцарија, Михаил Стефанов од Бугарија и Пол Мојзес од Америка.

Евангелизација-ЕМЦ Моноспитово

Од 27 – 30 октомври 2016 година во Моноспитово се одржа Евангелизација водена од пастор Новица Бранков од Србија придружуван од Душан Тордај и Борис Фазекаш. Темите на кој зборуваше беа: -Од каде се страдањата во нашиот живот? – Преобразени преку неволјите! -Срце кое се одалечило од Бог- знаци. – Што е најважно? Програмата беше збогатена со песни благодарение на музичката група на ЕМЦ. Евангелизацијата беше едно прекрасно освежување за нашите души.
dsc_2361dsc_2334dsc_2347dsc_2342dsc_2376

Состанок на координатори

14853229_10206885408327133_3947650350419794752_oОд 28 до 30 октомври во Падина, Србија, беше одржан состанок на координаторите на програмата- „Во мисија заедно“. Кординаторите од Полска, Чешка, Словачка, Унгарија, Романија, Србија, Бугарија и Македонија, заедно со одговорните лица од Европа и Америка се состанаа да ја разгледат работата во изминатава година, заедно да ги споделат успесите и тешките моменти во остварувањето на програмата, како и да ги договарат програмата и подготовките за Самитот кој ќе биде одржан следната година во Прага, Чешка.