Работилница за слобода на религиите

Септември, 19-21, Холидеј ин, Скопје, беше одржана работилница за слобода на религиите и религиозен дијалог на инцијатива на американската амбасада во Македонија. Како претставник од Евангелско-методистичка црква на овој настан присуствуваше Даниела Стоилкова. Настанот беше организира, заеднички, од страна на одделот на САД за правда и одделот за внатрешна безбедност во соработка со одделот на државното бирото за демократија, човекови права и труд.

Работилницата се базираше на резолуција на Советот од 2011 на Обединетите нации за човекови права16/18 на “борба против нетолеранцијата, негативните стереотипи и стигматизација и дискриминација, повикување на насилство и насилството врз лицата врз основа на религија и верување”, а се истражуваа и начини за спроведување на таа резолуција, како и спречување на верска дискриминација и гонење на насилни кривични дела врз основа на религија. компоненти од програмата вклучуваа законски реформи, најдобри практики, метрика, и дискриминација во вработувањето, образованието и други области.

Религија, етницитет и националност- регионална летна школа

Од 12 до 16 септември во хотел „Дрим“- Струга се одржа регионална летна школа на тема: „Религија, етницитет и национализам“ од страна на фондацијата Конрад Аденауер, институтот Вилфрид Мартенс и универзитетот Евро-Балкан од Скопје. На оваа школа присуствуваа учесници од регионот на Балканот, а исто така беа поканети и претставници од Евангелско-методистичка црква во Македонија. Како учесници на оваа школа од ЕМЦ Македонија беа: Даниела Стоилкова, Дебора Јовановска и Марија Танчева. Како дел од програмата на школата беше и излагањето на Мирче Танчев за историјата и основното учење на Евангелско-методистичка црква.

Детски состанок за децата од Моноспитово и Муртино

Првиот викенд од новата учебна година (05-06.09.2016) во црквата во Моноспитово беше организиран еден краток детски состанок. околу 50 деца од двете села присуствуваа на овој краток детски состанок, кој имаше за цел да ја одбележи новата учебна година и заеднички да побараат благослов и водство од Бог во неа. Темата на состанокот беше „Чекор по чекор следи го Исус“ и учество во неа имаа младите од двете заедници, како и млади од Струмица и Радовиш кои помогнаа во славењето. Во недела децата присуствуваа на утринската богослужба и дадоа свој придонес во богослужението.

p1070278

Заврши праксата на Димитар Јаневски во ЕМЦ Моноспитово

На 28.08.2016 година одборот на ЕМЦ Моноспитово се состана на инцијатива на суперинтендентот Вилфрид Науснер за да ја дискутира едногодишната пракса на Димитар Јаневски и препораката за неговото понатамошно служење. Членовите на одборот изразија позитивни критики кон едногодишното служење на Димитар во ЕМЦ Моноспитово. Со тоа ја одобрија и неговота понатамошна служба. Димитар својата служба ќе ја продолжи во ЕМЦ Муртино на 23.10.2016 кога и официјално ќе биде претставен на заедницата од старна на суперинтендентот.

img_1011